Krista Citra Joonase sisemise tarkuse muusika



Krista Citra Joonas "Sundari"


Vaimustav, et Eestis on muusikuid, kes rikastavad meie kultuuri teiste rikaste kultuuridega.
Kuis muidu võiksime me saada avatumaks, sallivamaks muu maailma suhtes, sumbumata oma kitsastesse arusaamadesse. Inimmõistus on piiratud, ükskõik kui haritud see ka poleks, ükskõik kui lai poleks me silmaring, ikka on minna kõrgemale, sügavamale, ikka on avastada ja tunnetada, kui hoomamatu tegelikult kõik on.
Krista Citra Joonas viib oma bambusflöödil, bansuril, meid rändama olemise ja iseenda hinge avarustesse, jutustades isiklikke lugusid, puudutavad need lood universaalselt meid kõiki. Bambusflöödi mahe paitav kõla ei tungi teisse nii, nagu lääne muusika intensiivsed helid. India muusika guru, Hariprasad Chaurasia juures õppides õppis Krista Citra Joonas küllap pilliõppe kõrvalt palju enamat - Elu ennast. India raga'de mängimine andis võimalusi süveneda ka peenematesse energiatesse. Joonase musitseerimine on tundeline, ülitundlik, samas tasakaalus ja harmooniline, jättes avaralt ruumi ka kuulaja isiklikele tundmustele. Austades energeetikaid ja sellega seonduvat müstikat, saab Joonas ise mängides ühtlasi ka kuulajaks, lubades Muusikal end sel teekonnal juhtida. See tänu ongi veetlev - mitte nautida ennast muusikas vaid muusikat voolamas läbi enese. Kutsuda ta kohale, lasta ta endast läbi, puhuda see hingus läbi flöödi taas lendu. 
Nagu mandala, mis luuakse pühendudes ja lastakse sel siis taas haihtuda, tundmata kurbust loodu kadumisest. 

Isetu ja sisemise tarkusega loodud looming, mis ei kuulu meile endile, mida me võime vaid edastada läbi kellegi võimsama, kui me ise. Mae Kivilo sümbolistlikud joonistused ja muusiku enda lühikokkuvõtted paladest annavad küll suuna neile, kes seda vajavad, kuid tasane muusika ise on parim suunanäitaja. Tundlikult kuulavaks partneriks Joonasele on Jaak Johanson kitarril. Akustiline kitarr on ideaalne kaaslane mitmekihilisele bansurile. Kuigi india muusikas on oktaavis 64 heli (läänemaades 12) ja see annab ohtralt võimalusi erinevateks intonatsioonideks, on kitarrikeeled piisavalt paidlikud, et neid meeleolusid tabada. Plaadi nimilugu "Sundari" on justkui meheliku ja naiseliku alge kokkusulamine muusikas - tähendab ju "sundari" sanskriti keeles sisemist ilu, niisamuti olevat see ka Jumal Krishna kaaslanna üks nimesid - just sellise jumaliku kaaslannana mõjub pikkade punaste juustega Krista Citra Joonas Johansoni kõrval. Joonas-Johanson, kõlavad kokku! Jääb üle rõõmustada, et kunagi, muusikaõpingute alguses "ägedama" pilli, saksofoni, valinud naine otsustas teha kannapöörde ja jõudis tõeliselt tasakaalustava pillini, mis tema olemusega suurepäraselt sobib. Või oleks õigem öelda - läbi mille õnnestub muusikul paremini energiaid väljendada.

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?