Urmas Lattikas "Ööliblika tants" (2011)

 Pianist ja helilooja Urmas Lattikase enda sõnul tegi ta selle plaadi endale juubelikingiks, tõepoolest, eks parimad kingid teeme endale ikka ise. Antud juhul on Lattikas saanud endale valida omakirjutatud muusika ja 12 suurepärast muusikut, kes selle kingituse täiuslikuks muudavad - tulemuseks "all - stars - jazzband" ja kahe plaadi jagu eripalgelist muusikat. Kaks erinevat plaati, mille vahele jääb 20 aastat - juba see võrdlusmoment on huvitav.
Plaadil olev foto noortest naerunägudega Lattikast, Vaiglast, Rullist, Tafenaust ja Vartsist kutsub esimesena kuulama just lisaplaati, 1992. aastal salvestatud "Vabadus armastada...ja kaotada". Kes tookord kassetist ilma jäi, saab nüüd parema helikvaliteediga kuulata, kuidas mõtlesid ja mängisid tänase päeva tippmuusikud siis. Tollel ajal "Berklee College Of Music" stipendiaadina, oli Lattikase muusika täis ameerikalikke mõjutusi, muusika kostub mehelikult, fusion - jazzis on kuulda otsinguid ja nooruslikku energiat. Ain Vartsi maskuliinne elektrikitarr annab tooni kogu plaadile, kulmineerudes rokiliku soologa eepilises plaadi lõpuloos "Bluus sõpradele".
Uus plaat on kõlalt ühtlasem ja mõttelt küpsem, kuigi ka stiililiselt mitmekülge - blues'i, beat'i, ballaade, swing'i. Särtsakas Kadri Voorand esitamas ladinamuusika - hõngulist "Samba Carambat".
Teistest muusikutest esinevad uuel plaadil veel Mihkel Mälgand, Tanel Ruben, Mairo Marjamaa, Jaak Sooäär, Reigo Ahven, Siim Aimla, Ain Varts, Raul Vaigla, Raivo Tafenau.
Lattikase mängus on alati olnud kuulda blues'ilikke trillereid ja bluus paistab olevat selle eesti verd muusiku hinges. Plaadi nimilugu, kirglik "Ööliblika tants" on pärlendav ja algab kui klassikaline klaveripala, samas sobib pianistile ka hoopis teistsugune meeleolu, gospellikku heli levitav hammondorel, mida Lattikas kolmes loos muhedalt mängib, teeb tuju lahedaks. Oma eeskujudena on Lattikas nimetanud  Bill Evans'it, Michael Petrucciani't, Chick Corea'd, Lyle Mays'i, Brad Mehldau'd - kes jaksab analüüsida, võib kuulata, kui paljud neist suurkujudest pianisti mängus peegelduvad. Palju õnne tagantjärele,juubeli ja sisutiheda plaadi puhul, Urmas!

http://www.youtube.com/watch?v=MZt_UEIph6s

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?