Raul Sööt pakub sügavamat heli


Raul Sööt Deeper Sound "Know"


Võite kindlad olla, et kui saksofonist ja helilooja Raul Sööt midagi muusikalist avaldab, on sellel kvaliteedigarantii. Eelmisest, tema juhitud ansambli Deeper Sound plaadist on möödunud 17 aastat, aastatega on muutunud koosseis ja loomulikult on ka heli- ning elutunnetus saanud sügavust veelgi juurde. 
Seoses Söödi naasmisega õpingutelt välismaal ja tegutsemisele Eesti muusikamaastikul ning noorte muusikute kõrgele mängutehnilisele tasemele, on rõõm tõdeda, et "sügavamat heli" tekitavad eranditult eesti muusikud. Ja seda kompromissideta. 
Raul Söödi helikeelt teadvad kuulajad tunnevad kindlasti ka seekord ära helilooja käekirja - endiselt võite kuulda hoolega seatud orkestratsioone rangemas, polüfoonilises võtmes kui ka gruuvmuusikat, mis Sööti alati on paelunud.  Eesti nooremate jazzmuusikute jaoks guru staatuses olev saksofonist viimistleb oma palu põhjalikkusega nii emotsionaalses, filosoofilises kui ka muusikateoreetilises plaanis, juhuslikkusele ruumi ei jäeta. Siiski, vaatamata haritusele, vormi - ja stiiliteadlikkusele, on Söödi palad sisult sügavalt isiklikud, kõik nad jutustavad loo, mida inspireerinud elu ise.
Söödi kompositsioonid on reeglina ürgmeheliku jõuga, seda toetab valitud koosseis. Massiivsed bassigruuvid Peedu Kassilt ("Dancing With Lions"), tihti sünkroonis Meelis Vindi bassklarnetiga ("Tricksy"), sünkopeeritud rütmid ("Colour Of Darkness"), sihikindlad harmoonilised järgnevused, tekitavad intensiivse energiaga helipildi, millele kuulajal võimatu vastu panna. Noodi- ja tundetihedus on maksimaalne enamikes palades. Ülima läbikomponeeritusega eristub "Japa Mala", mis mõjub kui ekstaatiline rännak ning tähistab Söödi otsinguid läbi budistliku maailmavaate, jäädes siiski endaks, muusikaliselt. 
Söödi helimaailmas saab kokku maailma eklektiline kompott - afro-ameerikalik jazz ja gruuv, euroopalik muusikakultuur ning ida filosoofiad - mis peegeldub meile läbi helilooja enda interpretatsiooni ja tunnetuse.
Moodsa, klubiliku vibe'iga on "Rishi's Retaliation", kus kuulda enam elektroonilisi helisid ning kulminatsioonis põimuvad Kaspar Kalluste trummide ja Söödi tenorsaksofoni intensiivne dialoog.
Vanakooli souli austajatele on kõrvupaitavaks palaks "The Fairytale Lady", mille meediumtempos gruuv ja Holger Marjamaa meelelise saundiga rhodes'i- soolo tuletab meelde 80ndate soul-funk bändide seksuaalsust. On ju see energia üks mõjusamatest elus! Plaadi kujunduski kannab endas osa sellest vägevusest, monstruminstrumendina konstrueeritud pill mustal taustal on kui manifest, konstruktiivse ja energilise loomingu avaldus.
Plaadi nimilugu, "Know", viitab teadlikkusele, alates minoorses pentatoonilises keskkonnas bassi ostinato'ga, (korduvate motiividega) ja arenedes teise meeleolu ja harmooniaga dimensiooni. Pala, milles ühinevad nii teadmine kui tundmine.
 Lõpulugu, "An Old Hymn", on gospellik ja püha. See justkui klaariks ja lepitaks kõik ebatasasused ning otsingud, jõudes lähedale päristõele. 
Söödi enda sõnul on see pala inspireeritud soojadest mälestusest, õpinguaegadest USA-s.
Lisaks mainitud muusikutele kuuluvad üheksaliikmelise Deeper Soundi koosseisu veel Keio Vutt  saksofonidel, Allan Järve trompetil ja flüügelhornil, 
Eduard Akulin tromboonil, Virgo Sillamaa kitarril, külalistena plaadil esinevad Julia Anstal flöödil, Aleksander Paal altsaksofonil, Paul Daniel kitarril.



Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?