Oleg Pissarenko bänd jagab point'i


Oleg Pissarenko Band "Point"


Konkurentsitihedal ajal, kui enamik üritab üllatada millegi uue ja enneolematuga, pöörates suurt tähelepanu välisele, ajab Oleg Pissarenko oma rida ja sammub tuldud teed edasi. Tema viimased plaadid rõhutavad minimalismi, seades eesmärgiks lihtsa kuid mõjuva muusika. Alustanud gruuvi ja jazziga, kõlab Pissarenko muusika juba aastaid pigem elementaarselt, ilma keeruliste rütmifiguurideta ja pööraste harmooniastruktuurideta. Nagu kitarrist ise on öelnud - ta taandab end maksimaalselt. Tema instrumentaalses enesetaandamises jääb oluline osa kõlapildis klahvpillimängija Raun Juurikasele, kelle sünteetilised helimaailmad loovad kosmilise helimaastiku, mis universaalset tõde otsivale "Point'ile" hästi sobib. 
Plaat algab helge ja klaari palaga "Serene Morning", mis oma meeleolult ja kõlapildilt niiväga meenutab Pat Metheny Group'i õhulisi ballade. 
On ju Pissarenko ise ka nimetanud Metheny't üheks oma lemmikuks. Järgneval neljal lool on pealkirjaks "Point", mis mõjub kui teemaarendus, kui süit.
See muusika ei kõla mitte koguaeg tasaselt ja tasakaalukalt, see on muutuv, oma korduvates motiivides arenev, vahel jõudes korrast korratuseni, lausa kaosena kõlava hevirokini ("Tonic Dominant"), et siis jälle laheneda korda ja vaikusse. Viimane pala, "Tõelisus" on taas tõestus, et lihtsuses on ilu ja tegelik jõud, see on kui jõudmine koju ja selles ongi point. Oleg Pissarenko on truu oma bändile ja bänd on truu temale, koos leitakse lahendused, kuidas bändiliidri mõtted ja ideed kõige paremini muusikaliselt teostuksid. Sümpaatsed on Mihkel Mälgandi lihtsad, meloodilised bassisoolod ja trummar Ahto Abneri dünaamiline mäng. 

Ehk sooviksid tõelised jazzifännid kuulda Pissarenkot enam soolosid mängimas, head instrumentalismi pakkumas, aga selle pole point'i, mitte kitarristi enda jaoks. Olles ise õpetaja ja festivalikorraldaja, teab küllap mees väga täpselt, et suurepärane mängutehnika pole veel peamine, vaja on eristuda, oluline, et su muusikas oleks sügavam filosoofia. Seda Oleg Pissarenko taotleb ja tema püüdlusi toetab ka kujundajana Evelin Pissarenko - plaadil on tähistaevas, milles Point'i O-tähe sees süda, mis tilgub. Sellest tilgast on moodustunud maakera. Universaalne tõde - armastus päästab maailma. Nii ka armastusega tehtud muusika. 

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?