Tõsiste meeste jõud

VindPower "VindPower"



Tõelist sõprust ei piira ei aeg, ruum ega füüsilise keha olekud. Klarnetist Meelis Vind on pühendanud oma uue plaadi varalahkunud sõbrale ja kitarristile Ants Laigile. Tema koosluse "VindPower" energeetika on seotud nii maa, tuule, taeva ja läbi Laigi muusika müstiliselt ka teispoolsusega. Meenutades kuivõrd tuline, kompromissitu, vahel lausa äärmuslik oli jazzkitarrist Ants Laig, saab läbi mälestusplaadi tõestatud, et mõjuv muusika nõuabki just sellist totaalsust. (Pealegi, neil, kel jätkub kannatlikkust ja oskust, võib õnnestuda kõva koore alt erilist tundlikkust tajuda.)
Muusikud kannavad sellel plaadil edasi seda jõudu, julgust ja mehelikkust, mis ei anna end liiga lihtsalt õrnade tunnete meelevalda.  Ka ainus armastuslaul plaadil, kitarrist Virgo Sillamaa "Lüüdiline armastuslaul" on pigem keeruline võitlus iseeneses kui lihtviisiline tundeavaldus. Meelis Vind, Virgo Sillamaa, Ahto Abner, Raun Juurikas, Mihkel Mälgand kulgevad marsruudil jazz - rock- fusion, mida juhib vaba improvisatsioon, vahepeatustena lennukad free jazzi hetked, vabalangemise mõnuga. Meenub legendaarse "Weather Report'i" vaimsus ja energia. Maskuliinselt kõlavad Laigi palad "Suur laev" ja "Kolmnurkade isa vaatab", mõni kraad pehmemalt "Kõikjal". Võimsust kannavad elektrilised bass ja kitarr, Juurika segikammivad elektroonikahelid, Ahto Abneri konkreetne trummilöök, kulgemine on põnev ja igal kuulamisel avastad midagi uut selles muusikas. ERSO klarnetist Meelis Vind oma lugude ja pillikäsitlusega vastandub julgelt klassikalise muusika esteetikale, mängides fusion - soolosid mehiselt, naturaalselt, hingelt alasti. Kuuldavasti oli meestel suvise salvestuse ajal stuudios nii palav, et mängiti ka füüsiliselt avatult - paljaste ülakehadega, ja higi voolas...
Ainult nii saabki sellist muusikat mängida, täiega, maskita. Ehk oleks võinud ka plaadi esikaanel olla rohkem verd, higi ja pisaraid, või vähemasti värve, mis iseloomustaks seda elujõulist muusikat? Seevastu on Meelis Vind valinud tagasihoidliku kujunduse, enda joonistuse, mis viib ehk rohkem mõtiskluse radadele. Ärge laske end sellest petta, tõsiste meeste jõud on selles muusikas!

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?