Saage tuttavaks - PAE kollektiiv!





PAE kollektiiv on noortest muusikutest koosnev rühmitus, kes enda sõnul viljeleb raju nüüdisjazzi. Enneolematu nähtus eesti jazzis - kaheksa meest esitavad naise kirjutatud muusikat ja saavad seda teha, alla andmata mehelikule energiale. Vastupidi, kuuldub, et väliselt lihtsad, dressipluusides poisid on saanud selle muusika läbi ühenduse oma ürgse jõuga. Pianist Kirke Karja on enda sõnul julge ja uudishimulik, kellele meeldib tekitada keerulisi olukordi, et näha, kuidas inimesed reageerivad ja kaasa tulevad. Suurepärane eeldus millegi uue avastamiseks ja piiride ületamiseks!
Oma ideede elluviimiseks on ta valinud abiks õpingukaaslased Allan Järve, Mairo Marjamaa, Indrek Varendi, Keio Vuti, Ingvar-Vilmar Leerimaa puhkpillidel, rütmigrupi moodustavad kolm vahva nimega muusikut - Madis Meister(kitarr), Siim Usin (bass), Tõnu Tubli (trummid). Noorema põlvkonna säravamad tegijad on valmis saanud debüütplaadi, mis paneb rõõmustama peale nende endi ka tõsise jazzi kuulajaid.
Kirke Karja lood võivad olla mõjutatud maailmasündmustest ("Süüria"), tigedad ("Mr. Burns"- muidugi see kättemaksuhimuline vanamees "Simpsonite" multikast), pühenduslikud ("Siimu ballaad", "Pööramatu", "Release").
Oma eeskujudena on Karja nimetanud paljusid muusikuid alates Bachist, Stravinskist, Tubinist kuni Django Bates'i'  ja Kurt Rosenwinkelini. Kompositsiooni osas on talle nõu andnud õppejõud Kristjan Randalu, Anto Pett, Raul Sööt.
Tõepoolest, Söödi "Deeper Sound" meenub nii mõneski palas, eelkõige just helipildi ja energia tõttu.
Pianist ise eelistab jääda tagasihoidlikuks, nii annab ta hea meelega soolod meestele ja ses suhtes võtab kitarrist Madis Meister meisterlikult ohjad üle - tema soolod on klass omaette, äge segu jazzist, rokist, fusion'ist.
Plaadi kujunduse on teinud Taanis animatsiooni õppiv Roland Seer, kuuldavasti antud talle vabad käed ja kunstniku väljendusega on kollektiiv rahul - see on parajalt eklektiline, sürrealistlik, tabamatu, nagu muusika ise. Pastelsed toonid, samas ratsionalistlikud kuubid ja õhupalliga maanduvad üheksa tegelast esikaanel!
Kui teid huvitab, kas PAE kollektiivil on midagi ühist Pae tänavaga Lasnamäel, siis ei, see on lühend trummari algselt pakutud nimest Post Apocalyptic Ensemble. Nii et sügav-müstiline tähendus.
Eesti Jazzliidu galakontserdil, 1. veebruaril, kui kollektiiv esimest korda esines, võis saalis näha kogenud jazzimehi, kes elasid särasilmselt kaasa uue sisuka koosluse sünnile. Unikaalne on PAE just koosseisu tõttu - taolist orkestrit saab muidugi vedada vaid õhina-põhine tegevus. Hoiame pöialt, et nende õhin ei vaibuks!


Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?