Paul Danieli sütitav Kreeka tuli

Kitarrist Paul Daniel rõõmustab tõsise debüüdiga. Must-valges kontrastis plaadikujundus mõjub konkreetselt ja usaldusväärselt, pealkiri "Kreeka tuli" tekitab huvi, et mida see tähendab. Olgu siis öeldud, et "kreeka tuli" oli hirmuäratav relv, püssirohu eelkäija Bütsantsi ajast. Ning et plaadi nimilugu on tõepoolest sõjakas, täis purskavat rockienergiat.
Stiililiselt ongi Danielile kõige lähedasem progressiivne rock, kuigi õppinud jazzimprovisatsiooni ja orienteerudes erinevates stiilides, jääb läbilõikena kumama siiski kõlaihalus, mis alguse saanud juba kooliajast, kui koos Vaiko Eplikuga Raplas rockbändi tehti. Seekord on kitarristi kaaslasteks Raun Juurikas klahvpillidel, Peedu Kass bassil, Kaspar Kalluste trummidel, külalistena Meelis Vind klarnetil, Aleksandra Kremenetski löökpillidel ja Andreas Lend tshellol. Plaadil kõlab hoolikalt läbikomponeeritud muusika, milles on ometi ruumi ka vabadusele. Sobivam on Paul Danieli mõttemaailmaga kindlasti elektrikitarr, kuigi ühes, tundub, et justkui valge varesena plaadile eksinud mahedas palas "Brazilian Night" mängib ta hoopis akustiliselt. On küll erinevad maailmad, see sünteetiline - kosmiline, mida klahvpillihelidega ehitab Raun Juurikas ning lõunamaine ja muretu bossanova seal vahel. Aga eklektika on moes ja ses suhtes on tervik muusiku kujundada. Terviku võivad ju moodustada ka erinevused.
Müstilisi teemasid ja pealkirju leiab plaadil mitmeid - "Kopanitsa", "Diagonaalid kõiksusesse", "Anni Mirabiles". Instrumentaalmuusika puhul, milles pole sõnu, vaid helid, jääb kuulajale ohtralt tõlgendamisvõimalusi. Teostus Paul Danieli bändi poolt on veatu. Kitarrist on eeskujude ja lemmikute hulgas nimetanud ka The Rolling Stonesi, rockiaustajad saavad kuulda, kas mõjud on otsesed või pigem kaudsed.
Plaadi lõpulugu on ajatu ja avar, "AEDBGE", mitte ainult tähed, vaid kitarrikeeled muidugi! Aga ka tähed, isegi nii müstiliselt mõjuvad, nagu valgusaastate kaugusel olevad taevatähed. Sügav ja meditatiivne. Justkui klaariks ära kõik need rajud meeleolud ja tasandaks rahutused.

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?