Kadri Voorand - "Tunde kaja" (2009)

2008. aastal "Noore Jazzitalendi" auhinna pälvinud Kadri Voorand väärib oma tiitlit sajaprotsendiliselt.
23 - aastane südikas jazzlauljatar suudab oma esikalbumiga "Tunde kaja" üllatada ja rõõmustada -Voorandi trumpideks on tema omapärane hääl, kindel improviseerimisoskus ja endakirjutatud laulud.
Põnev on jälgida lauljatari heas mõttes egotsentrilisi tekste, mis on oma aususes vabad võltstagasihoidlikkusest ja meeldidatahtmisest. Võtkem kasvõi rida "Ego laulust"- "Fantastiline, hingetuks võttev, ilus Mina, tahaksin, et ka Sina näeksid seda..."
Niisamuti rõhutab Voorand oma erinevust, teistsugusust, ka tema armastus on justnimelt "teistsugune" ("Different Kind Of Love") ning kõik, kes pole tõeliselt kuulanud, need ei suuda olulist tabada ("Tunde kaja").
Lauljatari meloodiad ja harmooniad on kohati lausa ebanaiselikult "tugevad" ja musikaalsed, Voorandi tumedas hääles paistab peituvat kogu ta keerukas isiksus - kahlemata on tegemist  värvika kunstnikuga, kelle julge häälekasutus ei pruugi meeldida kõrvadele, kes harjunud standardsete "ilushäältega".
Pooled lood on plaadil inglisekeelsed, pooled emakeeles ja kummalisel kombel sobib inglise keel isegi paremini tema muusikalise mõtlemisega, kuigi, kahlemata on täiesti uudne kuulata eesti keelt tõsise jazzi kontekstis. Saatemuusikud - Jürmo Eespere, Mihkel Mälgand, Eno Kollom, Jussi Kannaste paistavad nautivat eelkõige tempokamaid palasid, tuntav on austus naislaulja suhtes, kes nõnda julgelt on astunud sellesse "meeste maailma", mida jazzmuusika ju on. Särava ja meeldejääva soolo mängib Voorandi eufoorilises palas "This Is My Dance" Virgo Sillamaa. Noored täpsed muusikud ja kursusekaaslased Eesti Muusikaakadeemiast teevad oma koolile au, ei saa muidugi mainimata jätta, et enamus neist on Eesti jazzimaastikul juba "vanad kalad".
 Kuigi oma vastuolulisuses etteaimamatu, nagu Voorand end läbi oma muusika tutvustab, on selle koore all ikkagi hetkiti pehmust ja naiselikkust, ("Kas võtad mind, siin ma olen...").Kui veel lisada juurde pilt pikkade valgete juustega balletiseelikus naisest plaadi tagakaanelt, siis võiks võtta kuulda lauljatari ajakohast soovitust tema laulust, isegi, kui selles on killuke irooniat -"Pole aega armumiseks? Planeeri see mai!"

http://www.youtube.com/watch?v=EeACltxGzFw&feature=relmfu

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?