Dianne Reeves - Jazzidiiva ilus elu


Dianne Reeves
 "Beautiful Life"



Maailma jazzikuninganna Dianne Reeves'i album "Beautiful Life" on tõeliseks maiuspalaks soulisõpradele.
Värvikireva kujundusega plaat üllatab moodsusega, kui tavapäraselt esitab mahlase häälega Reeves klassikalisi jazzistandardeid live-pillimeeste saatel, siis seekord on lauljanna produtsendiks, programmeerijaks ja muusikaliseks kujundajaks kutsunud oma "hingeõe", trummari ja multiinstrumentalisti Terri Lyne Carrington'i.
Tulemuses kuuleb enam sünteesitud helisid, uutest stiilidest Reeves'i repertuaaris isegi reggae't ja hip-hopi'i.
Eks soul ja aafrikapärane muusika ole jazzitarile ikka meeltmööda olnud, sellel plaadil läheb ta veelgi sensuaalsemaks, selle tipuks on kindlasti duett "Satiated", samethäälse Gregory Porteriga, kus lauldakse vaheldumisi ekstaatiliselt: "Let's make love!" Ilmselgelt liig valgele inimesele, kes mõtestab elu ja olemist vaimu läbi.
Aga väga sobib mustadele intuitiivsetele muusikutele ja nõnda, orgaaniliselt, on see neile justkui kõige ausam musitseerimise vorm. Läbi hige ja keha. Superstaare on plaadil veelgi - Reeves esitab tänase päeva säravaima naisbassisti Esperaza Spaldingu loo "Wild Rose", kus Esperanza ise laulab taustvokaali. 
Samuti kõlavad plaadil soulikate Lalah Hathaway ja Raul Midon'i hääled. 
Täiesti omas elemendis on Reeves ka kirglikus palas "Tango", kus ta mõnuledes improviseerib ladina-ameerikalike passaazhe. Silme ette tekib kujutluspilt lopsakast jazzidiivast, kes õõtsutab lauldes oma kurvikat keha ja kogu oma sensuaalsusega andub muusikale. Elurõõm ongi see, mis on nii veetlev Reeves'i esituses, nagu 58-aastane naine ise ütleb: "Ma tunnen, et olen oma elu parimas eas!"
Kui põhjamaades peetakse normaalseks, et selles eas naine oma ammu "maha rahunenud" või vähemalt varjab oma kirglikke vajadusi, siis mustade kultuuris paistab, et sellist  ettekirjutust ei tehta. Inimene võib olla sensuaalne kogu elu. Ja läbi muusika, alati. Naine on ilus igas vanuses, kui ta hing õitseb.
Ja sellest siis see ilu, milles Reeves kümbleb ja mida kuulajatele külvab.



Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?