MaiGroup'i üllatav sentimentaalsus



MaiGroup "You"


MaiGroup oma teise albumiga "You", jätkab muusikalist teekonda kurssi muutmata ja suures osas algkoosseisus - 
Mai Agan basskitarril, Björn Arkö saksofonil, Calle Stålenbring kitarril, Jonathan Lundberg trummidel, ansamblis on uueks liikmeks pianist Simon Berggren. Ehk siis saare kange naine ja neli rootsi meest, kes kohtusid õpingutel Rootsi Kuninglikus Muusikaakadeemias. Mai Agani tee Rootsi Kuningliku Muusikaakadeemia magistrantuurini on olnud järjepidev ja visa - alustanud Kuressaare Muusikakoolis Tiit Pauluse käe all ning Otsa-koolis Raul Vaigla õpilasena kindlalt bassiliinide kasuks otsustanud Mai Agan on nüüdseks Rootsi muusikaringkondadeski tuntud noor muusik. 
Eraldatus kodust loob ideaalse kasvulava tubli muusiku arenguks - kodumail on tihti noortel muusikutel peagi liiga palju "mänge", välismaal on konkurents tihedam ning ainuüksi andest ei piisa, peab harjutama ja tõesti tööd tegema, seda on Mai kuuldavasti ka teinud. Kõik lood on komponeeritud, seatud ja produtseeritud bassisti enda poolt. 
Lisaks visadusele ja töökusele annab tulemusele palju juurde koduigatsus, mida lugudest kostub ning Igatsus üldiselt.
Enamik palu on kellelegi, millelegi pühendatud. Nii on fretless bassi pala "Wellspring" pühendatud õpetaja Raul Vaiglale, helge "Sweet Baby Sebastian" aga oma õepojale, igal palal on tõepoolest lugu loo sees, ning elus õpitu saab samuti muusikaks ("Forgiveness Is For The Strong").
Üllatav on vahest see, et vaatamata noorusele, esitab MaiGroup veenvalt ballaade, millest nii mõnedki õige magusat sorti. Vahelduseks mängitakse ka fusion'it, kus noored saavad suurema hoo sisse, kuid üldiselt kõlab muusika pigem sentimentaalses võtmes, kui ultramoodsat muusikat järgides. See küps valik on omamoodi sümpaatne - kui maailma noor jazz püüdleb üha enam keerukuse ja struktuursuse poole, minnes kaasa aja kiiruse ja eklektilisusega, siis MaiGroup teeb kummarduse pigem vanale heale. Nii tänab Agan plaadil klassikuid - Joni Mitchelli, David Crosby't, Jackson Browni, Robert Planti. Niisamuti on meeldiv kuulda, et bändi liider ei püüa rabada kuulajat virtuoossuse või ekstraordinaarsusega, loomulikkus on bassisti puhul igaljuhul tervitatav, sest on ju bass muusikas vundament, mille funktsioon justnimelt toetada, mitte soleerida, endale tähelepanu võttes. Soolodes on vabadus muidugi iseenesestmõistetav, aga ka siin jääb  Mai Agan maitsekuse piiridesse. MaiGroup hingab koos ühtse tervikuna ja teineteisemõistmist soodustab kindlasti ka aastaid koos musitseerimine. Erikülalistena esinevad plaadil saksofonist Håkan Broström, legendaarne kitarrist Greg Leisz, kes koostööd teinud mitmete tuntud maailmanimedega, ning Willie Alin trummidel.
Esimene plaat kandis pealkirja "Luv", nüüdne "You", ilmselgelt inspireerib noort muusikut armastus ja selle taevalikud avaldused. Armastust, nii nagu ka muusikat, õpitakse kogu elu, sest see on pidevas arengus. Ootame huviga, milliseid varjundeid kannavad need mõisteid Mai Agani jaoks aastate pärast ning kas praegune sentimentaalsus jääb püsima.


Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?