Gourmet Duo "Salaliit" (2011)

Gourmet Duo õigustab oma nime - pianist ja laulja Yvetta Uustalu ja kontrabassist Tõnis Tüür pakuvad muusikat peenema maitsega kuulajale, nende "menüü" on hõrk ja serveeritud maitsekalt.Ajatud palad ja tuntud meloodiad kuuluvad küll nõnda esitatult meeleolumuusika ning mitte kunstjazzi valdkonda, kuid duo delikaatsus annab sellele "taustamusitseerimisele" kuulaja seisukohalt omaette väärtuse. Pärliks on Yvetta oskuslik klaverimäng ja mahe hääl, lihtne ja loomulik, zhestideta maneer.
Tõnis Tüür saadab naispartnerit väljapeetult, nõudmata korrakski tähelepanu enesele. Intrigeeriva pealkirjaga plaat sisaldab palasid Eesti autoritest Stingi ja Raimonds Paulsini välja, Yvetta laulab mitmes keeles, nähtavasti ongi duo eesmärgiks näidata nende laia repertuaarivalikut, mis on meeleolumuusikute puhul peamine.
Tundub, et Yvettale meeldivad enam melanhoolsed, nukra alatooniga laulud, mis tema hääle ja olemusega ka hästi sobivad.Plaadi tumedas tonaalsuses kujundus harmoniseerub nende igatsevate meeleolude ja salapäraga. Plaadi nimilugu, algselt Stingi "Secret marriage", on saanud Leelo Tungla poolt pealkirjaks "Me kahe salaliit". Põnevust küllaga ja tõepoolest Yvettas seda on, ei ole ju tavaline, et naislaulja võtaks laulda Olav Ehala "Vana mehe laulu".Veidi ebaselgeks jääb plaadi kuulamisel rütmipillide päritolu - nähatavasti on need peale mängitud pärast live-salvestust, kuid oleksid võinud olla konkreetsema iseloomuga.
Yvetta Uustalu on muusikutele ammu tuntud kui andekas esitaja, nüüd saavad tema sametise hääle ja pehme jazzipuutega klaverimänguga tutvust teha ka teised muusikahuvilised.Ning need, kes juhtuvad mäletama Yvettat 1993. aasta "Kaks takti ette" finaalist, kogevad ehk äratundmisrõõmu - seesama, tookord Joni Mitchell'i laulu laulnud naine on nüüdseks veel sügavamalt puudutava häälega.

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?