Helin - Mari Arderi Trio ja Vanalinna Segakoor "Avarsinise taeva ja laulude tund" (2010)




 Eesti Muusikaauhindade zhürii poolt kolme parima jazzplaadi hulka valitud album 2010 aastast. Võiks öelda, et see muusika teeb küll rohkem rõõmu Eesti koorilaulu sõpradele, kuid siiski, on momente, kus need kaks vastandit - jazz ja koorilaul ka hetkeks kohtuvad, et siis jälle rahumeelselt oma rada minna.
Tegijad on julgelt üritanud ühendada erinavaid maailmaid ja esteetikaid - on ju jazzlaulmise juures põhiliseks vabadus, nii hääle tekitamise kui muusikas kulgemise mõttes, koorilaulus on tähtis ühtsus, selle vorm on selgelt range ja kõla karge. Helin - Mari hääl aga on soojemast soojem, tema naiselik leplikkus saabki ühendavaks sillaks sellel plaadil. Meeldivalt üllatavamalt mõjuvad ses kontekstis instrumentaalsoolod - Ara Yaralyan kontrabassil, Mart Soo kitarril, Jaak Lutsoja akordionil, Teet Raik trompetil.

Kuigi koor ja Helin- Mari trio ajavad plaadil kumbki justkui oma asja, ühinevad nad ehk kõige orgaanilisemalt palas "Liig palju taevast", kus tõepoolest saavutatakse sõna otses mõttes põimumine jazzvokaali ja koori vahel. Ka püüab bossanova - tüüpi palas "Esimene lumi" akadeemilise kõlaga koor esimesi arglikke samme brasiiliapärast "jabadabaduu-d" lauldes. Võib-olla peaks lauldes püüdma natuke puusi nõksutada, et see nii põhjamaisena ja püüdlikuna ei kostuks. Eesti muusika kullafondi heliloojad Cyrillius Kreegist Uno Naissooni välja ja muidugi ei puudu plaadilt Arderi omaloodud päikseline "Väike päike." Helin- Mari Arder väärib täielikult tiitlit "päikselisim hääl Eesti jazzis"- teda on alati meeldiv kuulata, tema laulmaneer on maitsekas ja tämber mahe.
Plaadi esikaane kujundus aga tundub liiga kontorilik, pealkiri annaks ju palju lennukamaid tõlgendamisvõimalusi ja tore oleks olnud näha ka kujunduses seda "ühtelaulmise" soovi. Jäägu see ülesanne siis järgmiseks korraks.














Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?