Xpress Quartet "Don't Wake Up The Volcano" (2010)

Kui Xpress Quartet oma plaadile tehasesse järele läks, küsis üks töötaja sealt: "Kas tõesti Vladimir Võssotski ise esineb sel plaadil?"
 Tõesti, see on nii, küll kuulsa vene lauliku nimekaim, Eestis elav jazzpianist ja kvarteti juhtfiguur Vladimir Vysotsky.
 Tore on tõdeda, et kui üldiselt tunnustatakse, mängitakse ja otsitakse Eestis seda meie oma, eestipärast muusikat, siis on ka neid, kes mõtlevad universaalsemalt ja nõnda on sellegi rühmituse muusikutega - mitte päritolumaa ega rahvus ei sunni neid looma, vaid armastus jazzi, gruuvi ja rütmide vastu.
Kvartetis on neli meest - kaks eesti ja kaks vene muusikut. Tundub, et just muusikas võivad erinevad rahvused suurepäraselt üksteist mõista ja täiendada, olgu emotsionaalsused pealegi erinevad. Tuntava huumoritajuga Vysotsky ja maskuliinse löögiga trummar Dmitry Nikolayevsky on kahtlemata tulisemad tüübid, kui asjalik bassist Kaarel Liiv või pehmema joonega saksofonist Danel Aljo.Vastandid tasakaalustavad. Plaadil kuuleme "up-beat" klubijazzi, funk-fusionit ja sametisemaid mõõduka tempoga lugusid,Vysotsky
mängus ja süntesaatorihelides kumab tema eeskujusid - Herbie Hancock'i, Joe Zawinul'i, Weather Report'i, Yellowjackets'it. Plaat haarab kohe alguses afroliku trummisoologa ja jätkub retrogruuvi võtmes.Pala "Look Around" kostub magusalt, kui "ameerika unelm", nimilugu "Don't Wake Up The Volcano" aga äratab kindlasti meie sisemised vulkaanid üles.
Kaks pala on Danel Aljo sulest, "Kevad südames" neist mõnusalt staatiline, vahelduseks üldisele energilisusele. Lõpuloos antakse "sõna" ka Laura Põldverele. Lahe muusika, millel oma viguritega iseloom.

http://www.youtube.com/watch?v=JFxMpHQazjA&feature=relmfu

Comments

Popular posts from this blog

Üksinduse olulisusest

Kuidas ma vabanesin oma elu suurimast sõltuvusest

Kuidas teenida vähem raha ja rohkem rahu?